10 maart 2010

Pasen

Het is pas begin maart, maar je kunt geen winkel meer binnen komen of je wordt dood gegooid met paasartikelen. Van simpele chocolade eitjes tot allerhande accessoires in de schattigste pasteltintjes die je je maar voor kunt stellen; eierdopjes, maar ook waxinelichtjes, tafelkleden, serviesgoed, pluche kuikens en konijntjes... je kunt het zo gek niet bedenken. En net als met Sinterklaas spreek ik er net als iedereen schande van dat ze er al zo vroeg mee beginnen. En net als ik stiekem wel geniet van de pepernoten die al begin september in de schappen liggen, ben ik heimelijk heel blij met het zien van de eerste paashaasjes. Ik word gewoon zo vrolijk van al dat zachte roze, licht blauw en groen. En konijnen zijn zo leuk om mee te decoreren, ook als het allang geen pasen meer is.

Ik moet er wel bijzeggen dat pasen vanwege mijn geloof voor mij een andere betekenis heeft dan het idee van 'lentefeest' dat er tegenwoordig aan gekoppeld wordt. Behalve een vrolijk gedekte tafel en een donzig kuikentje of verrassingsei (lekker!) bij het bord, waren echte paasdecoraties zoals 'een paastak' bij ons thuis vroeger ook echt not done. Pasen ging immers om wat anders?

Maar toen ik laatst bij de boekhandel verlekkerd stond te kijken bij al die schattige, maar o zo onzinnige paaskaarten (waarom moet ik iemand in vredesnaam een kaart met 'Vrolijk pasen' sturen?), bedacht ik me ineens dat we met kerst toch eigenlijk hetzelfde doen. Hoewel wij dan de geboorte van Jezus herdenken en er meer van proberen te maken dan het AH sponsorende vreetfestijn, doen we als (evangelische) gelovigen toch ook vrolijk mee met alle tierelantijnen erom heen? De zondag na Sinterklaas wordt mijn huis steevast omgetoverd tot een naar kaneel ruikend kersthuis, compleet met kerstboom, kerstkransjes en kaarsen op elke denkbare plek (zelfs op het toilet; vond mijn vader geen goed plan...).

Dus waarom met kerst wel, maar met pasen niet? Hmm, misschien dat er dit jaar toch een paar wilgentakken in huis komen. En misschien dat daar ook nog wel wat grappige haasjes en hartjes in gehangen worden. Maar die paaskaart, die zit er echt niet in. Ik bedenk me ineens dat mijn moeder haar tijd ver vooruit was. Van haar kreeg ik eens met pasen een prachtige kaart met erop geschreven 'De Heer is waarlijk opgestaan!'. Maar ik geloof toch dat TPG Post een ander idee heeft bij haar 'Stuur-eens-een-paaskaart-actie'...

Hier wat vintage paasplaatjes die toch gewoon te lief zijn om niet te laten zien.
Het schattige gebreide paashaasje dat ik van mijn zus gekregen had is helaas in handen, of beter poten, gevallen van Pip... Sorry Aud! Die komt dus alvast NIET in de paastak te hangen.


1 opmerking:

  1. Wat leuk om je zo weer tegen te komen. Ben je eerste volger geworden hoor!! Groet, Claudia

    BeantwoordenVerwijderen