26 maart 2010

De Halsteren-traditie

Twee keer per jaar reizen mijn zus, haar vriendin en ik af naar Halsteren, waar de grootste Intratuin van Nederland zit. Een keer in december voor de kerstcollectie en een keer in maart voor de voorjaarsplanten en paasdecoraties. Hoewel het in december altijd heel leuk is met de levende kerststal met ezels en geitjes, de poffertjeskraam en vooral heel veel versierde kerstbomen, is onze voorjaarstrip nog steeds favoriet. Elk jaar opnieuw zijn we blij verrast bij de aanblik van zoveel kleurige, bloeiende planten terwijl het buiten vaak nog zo somber is en de lente soms nog zo ver weg lijkt. Natuurlijk moet je uitkijken met het buiten zetten van vorstgevoelige planten, want echt 'veilig'  is het pas na IJsheiligen. Maar de verleiding om meteen alles vol te zetten is sterk.Het is dan ook mijn redding dat ik nog geen planten kon kopen. In de eerste plaats omdat ik ze daarna mee in de bus terug naar Rotterdam moest nemen, maar vooral ook omdat ik mijn hele balkon nog moet aankleden. Ik ben vast van plan om het dit keer goed en grondig aan te pakken en niet als een kip zonder kop alles te kopen wat ik mooi vind. Want dat is heel veel. En als ik iets geleerd heb in mijn vorige tuin, dan is het wel dat het niet verstandig is om teveel verschillende soorten te kopen. Het is beter een keus te maken en je te beperken tot een aantal soorten, zodat die kunnen uitgroeien tot van die lekkere volle toeven kleur. Ook hield ik vaak geen of te weinig rekening met zon en schaduw, omdat ik een plant zo mooi vond dat ik 'm gewoon moest hebben. Met als resultaat planten die maar zo'n beetje aansukkelden of in het ergste geval binnen no time in de container belandden.

Dat ga ik nu dus anders aanpakken. Maar tuinieren op een balkon is toch weer heel anders dan in de vaste grond. Wat niet wil zeggen dat je een balkon, hoe klein ook, niet kunt omtoveren tot een groene, fleurige oase. Maar het is voor mij wel een uitdaging om de planten zo te kiezen dat ik niet elk jaar opnieuw een berg geld hoef uit te geven om de boel er leuk uit te laten zien. Veel vaste planten dus. Mijn balkon ligt op het noordwesten, dus ik heb planten nodig die in de halfschaduw kunnen. Ook moeten ze genoegen nemen met een pot, die hun groeimogelijkheden natuurlijk nogal beperkt. Maar als ik de tuinboeken mag geloven kan dat allemaal best. Er zijn zelfs klimrozen die in de schaduw kunnen, dus die lijken me leuk om de sombere muur in de hoek van het balkon op te vrolijken. Verder denk ik aan klimhortensia's (hechten zich goed en kunnen in de schaduw), hedera (groeit snel en is niet kieskeurig), clematis (nog even uitzoeken welke in de halfschaduw kan) en natuurlijk wat potten met kruiden en een grote bak pluksla. Uit mijn vorige tuin heb ik een pruimenboompje en een sierappel meegenomen en verder wat pollen vrouwenmantel, kattekruid en kleine roze ooievaarsbekjes. Die laatste beginnen al flink uit te lopen, dus dat is een goed teken. Ook het gebroken vrouwenhartje steekt z'n kopje al boven de grond, dus het lijkt erop dat ook die de verhuizing heeft overleefd. Bij Intratuin stonden ze al in volle bloei, maar dat zal bij mij nog wel even duren denk ik.Een van mijn favoriete plantjes is het viooltje. Als ik die vrolijke, gekleurde koppies zie, ben ik bijna niet meer te houden. Dus ondanks dat ik ze na de bloei weg kan gooien en ze dus niet echt binnen het nieuwe plantenbeleid passen, zal ik absoluut wat manden met grote violen vullen. En die kleintjes zijn ook zo schattig! Echt onweerstaanbaar. Ook de 'verfrommelde' variant, Frizzle Sizzle, is gewoon te leuk! Het enige nadeel van violen is dat ik nooit kan kiezen welke kleur ik moet nemen...

Ondanks dat ik geen planten kon kopen, ben ik vanmiddag met volle tassen thuisgekomen. Want bijna net zo leuk als de planten zijn de vele accessoires die ze bij Intratuin verkopen. In Halsteren is het aanbod veel uitgebreider dan bij bijvoorbeeld Intratuin in Numansdorp. Zo ontdekten we zelfs wat spullen van Cath Kidston! Helaas nogal aan de prijs en het waren ook alleen badspullen, maar de aanblik ervan doet een mens goed. Voor het echt werk moeten we helaas nog steeds naar Engeland. Met de gunstige koers van de pond is het op dit moment ook stukken betaalbaarder voor ons. Bestellen via de website heeft overigens geen zin, vanwege de abnormaal hoge verzendkosten die onze Cath rekent voor verzending buiten de UK.Maar dat even tussendoor. Op de foto hieronder zie je de vrolijk gedekte tafel waar Audrey en ik helemaal hebberig van werden. Ik koos voor een mooi wit kanten tafelkleed van vinyl; handig voor buiten en ook goed bestand tegen vieze kattenpootjes. Ook twee waxinelichthouders gekocht van lila glas, omwikkeld met ijzerdraad zodat je ze op kunt hangen. Leuk voor buiten!

Na het eten van een stuk verse apfelstrudel met vanillesaus, wat hoort bij onze Halsteren-traditie, zijn we langs de Action gereden, ook onderdeel van de traditie. Wat is dat toch een leuke winkel. En zo goedkoop! Kwam met twee grote tassen weer naar buiten; een zinken gietertje voor 2 euro, een wespenvanger in een rotan houder voor 1,50 euro, drie roze gebloemde paaseieren (voor in de paastak) voor 1,90 euro en nog een heel stel handige spullen zoals opbinddraad, plantenvoeding en verfrollers (voor het schilderen van mijn balkonmuur). Wel frustrerend om te zien hoeveel je dus blijkbaar teveel betaalt in andere winkels. Soms verkopen ze exact dezelfde spullen als bij Intratuin of Tuinwereld, maar dan voor een fractie van de prijs. Beslist een bezoekje waard dus.Al met al een hele gezellige dag waarbij we volop inspiratie hebben opgedaan om onze tuin/balkon zomerklaar te maken. Ik kan haast niet wachten om planten in te gaan slaan. Nadeel van het wonen in de stad is wel dat je niet zomaar even wat zakken potgrond en een auto vol planten kunt kopen. Zeker zonder auto is het een hele uitdaging om al die spullen aangesleept te krijgen. Dus tot ik iemand zover kan krijgen om de boel te vervoeren, stort ik me maar op de basis; de grauwe muren schilderen, iets verzinnen om de betonnen vloer op te leuken en steunen maken voor de toekomstige klimplanten. Morgen ook maar eens mijn kelder induiken, want daar ben ik sinds de verhuizing niet geweest. Hij staat nu letterlijk tot de nok toe gevuld met dozen en ergens, in een van die dozen, moeten mijn tuinspullen zitten. En als ik dan toch bezig ben sleep ik maar meteen mijn extra tuinpotten naar boven. Als ik het me goed herinner zijn ze nogal vies de verhuisdozen in gegaan, dus een flinke schrobbeurt kan vast ook geen kwaad.


Ook de tuinmeubelen kan ik vast kopen, want die worden toch thuisbezorgd. Ik heb mijn oog laten vallen op een leuke loungebank van Ikea. Die prijzen zijn nog enigszins redelijk en je kunt losse stoelen koppelen tot een bank. Handig dus voor de luie single die graag languit buiten een boekje wil lezen om vervolgens met openhangende mond een lekkere tuk te doen.

Als de bank eenmaal staat, weet ik ook beter hoeveel ruimte er nog over is voor potten. En dan is het een kwestie van grond, potten en veel, heel veel planten inslaan! Het gaat me vast weer een rib uit mijn lijf kosten allemaal, maar ach, je hebt er toch genoeg...


2 opmerkingen:

 1. Tegenover Intratuin zit ook nog Le Cadeau, ook zeer zeker een bezoekje waard.

  Waar kan ik de Action vinden?

  Groet,
  Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Debby Dekkers28 maart, 2010

  We komen inderdaad ook altijd langs Le Cadeau, maar twijfelden of het leuk was. Goede tip!
  Action zit dacht ik in Dinteloord, maar moet ik nog even navragen. In elk geval kom je er praktisch langs op de terugweg naar de Hoeksche Waard. Dichterbij zit er ook eentje op de Kleiweg in Rotterdam.

  Goetjes, Debby

  BeantwoordenVerwijderen