13 juli 2010

Digitaal lezen; wel of niet?

Ik heb jullie input nodig. Ik denk namelijk al een tijdje na over het kopen van een ereader. Voor de digibeten onder ons: een apparaatje waarmee je digitaal boeken kunt lezen.


Het heeft natuurlijk veel voordelen. Zo kun je ontzettend veel boeken op een ereader kwijt en loop je dus nooit meer met zware boeken te zeulen. Vooral op vakantie erg handig. Tijdens mijn laatste vakantie moest ik een deel van mijn boeken bij mijn zus in de koffer doen omdat de mijne al te zwaar was. En dan nog was ik na de eerste week vakantie al door mijn boekenvoorraad heen. Maar ook met het oog op mijn alsmaar voller wordende boekenkast zou zo'n ereader geen slecht idee zijn. Het lezen op zo'n ding is 'net echt' omdat er geen verlichting in zit en het dus rustig is voor je ogen. Een ander bijkomend voordeel is dat eboeken vaak wat goedkoper zijn dan de print versie. Daar staat natuurlijk tegenover dat je wel eenmalig een ereader moet aanschaffen.


Dan de nadelen van het digitale lezen. In de eerste plaats is er het emotionele aspect. Als boekenliefhebber gaat er niks boven het vasthebben van een echt boek. Het online bestellen en downloaden van een eboek, hoe snel en handig ook, is gewoon niet te vergelijken met het rondstruinen in een boekwinkel, het vastpakken van verschillende boeken en vervolgens het mee naar huis nemen van je aankoop. Vooral een in bruin inpakpapier verpakt boek van de Slegte staat hoog in mijn lijst van 'favorite things'. Dat mis je dus bij het kopen van een eboek. Wel is het snel en bespaar je verzendkosten.


Maar het voordeel van ruimtebesparing is meteen mijn bezwaar tegen het gebruik van een ereader; je ziet je boeken niet meer in je kast staan. Er is niks tastbaars. En dat is voor mij bijna onoverkomelijk.

Bijna. Maar toch twijfel ik. Het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Bovendien zijn nog lang niet alle boeken als eboek verkrijgbaar, dus papieren versies zal ik altijd wel blijven kopen, lenen (bij de bieb) en lezen.

Okee, maar dan komen we bij het volgende punt. Welke ereader moet ik dan kopen? Er zijn namelijk verschillende merken en modellen op de markt. Welke je kiest is niet puur een kwestie van smaak of hoeveel geld je uit wilt geven (prijzen lopen uiteen van zo'n 150 tot 400 euro). Was het maar zo simpel! Uiteraard zijn er onderlinge verschillen als het gaat om opslagcapaciteit (hoeveel boeken kunnen erop), de duur van de batterij (hoe lang kun je 'm gebruiken voor je 'm weer moet opladen), de grootte van het scherm en wel of geen touchscreen.
Maar het lastigste zijn de formaten die een ereader aan kan. Na flink wat googlen ben ik erachter dat in Europa ePub het gangbare formaat is. Het is dus handig als je een ereader kiest die dat formaat kan lezen. Maar dan heb je nog het punt van beveiliging. Fabrikanten van eboeken willen hun producten beschermen tegen illegaal kopieren. Daarom gebruiken ze het zogenaamde 'digital rights management' (DRM). Nu is het zo dat Amazon (die enorme Amerikaanse online boekhandel) op het idee is gekomen dat het DRM dat zij gebruiken, niet in combinatie met een ander DRM op een en dezelfde reader gebruikt mag worden. De eboeken die je bij Amazon kunt kopen staan in het formaat Mobipocket. Amazon heeft ook een eigen ereader ontwikkeld: de Kindle. Leuk ding, maar met als groot nadeel dat het geen ePub aankan. ePub werkt met het DRM van Adobe, een ander systeem dan dat van Mobipocket dus. Kortom, je kunt geen eboeken in ePub en in Mobipocket op dezelfde ereader lezen.
Sinds ePub het meest gangbare formaat in Europa is geworden, moesten alle bestaande ereaders een nieuw stukje software downloaden om de beveiligde ePub boeken te kunnen lezen, zogenaamde firmware. Maar omdat Amazon dus niet wil dat je beide beveiligingssytemen naast elkaar gebruikt, kun je met je ereader na het installeren van de firmware alleen nog maar ePub lezen. Mensen met een ereader die boeken op hun reader hadden staan in het formaat Mobipocket, hebben hier dus helemaal niks meer aan. Weg geld! En bedankt Amazon! De enige oplossing lijkt om het hele DRM los te laten, zodat je gewoon Mobipocket en ePub boeken kunt lezen. Maar of de industrie, en met name Amazon, daaraan wil...

Wat ik graag van jullie zou willen weten, is wat jij vindt van het hele fenomeen digitaal lezen. Lijkt het je wat of moeten we toch maar 'gewone' boeken blijven kopen? Heb je al een ereader, dan hoor ik helemaal graag van je. Welke ereader heb je en wat zijn je ervaringen? Koop je veel eboeken? Zo ja, waar koop je ze? En maak je veel gebruik van gratis, rechtenvrije eboeken?


Op sites als http://www.ereaders.nl/ lees je over problemen die mensen hebben met het op de reader zetten van de gedownloade boeken. Firmware installeren, eventueel de beveiliging ergens af halen, converteren... er komt nog heel wat bij kijken. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen op dit gebied.


Wil je meer informatie over de inns en outs van digitaal lezen? Neem dan eens een kijkje op de zojuist genoemde website http://www.ereaders.nl/. En laat me dan weten wat je ervan denkt! Alvast bedankt voor jullie input!

7 opmerkingen:

 1. hmmm ja ik kan je ook geen raad geven hoor.
  Maar zelf zou ik en en willen hebben.
  ereader mee op vakantie en in de trein en zo en lekker af en toe een leuk boek voor thuis.

  thnx voor het volgen van mijn blogs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tjonge, ik heb me er nog helemaal niet in verdiept, maar ik ga dan ook bijna nooit op vakantie en heb ook het probleem niet van bagage. Maar wel lijkt het me leuk om er een te hebben voor b.v op strand of als je lang ergens moet wachten. Ik denk wel als echte boekenwurm dat ik de echte boeken niet zou willen afschrijven en gewoon een e reader ernaast wil hebben. Maarrrrrrrrrr dat is wel erg duur voor zomaar af en toe.
  Ik wens je veel succes en ben benieuwd wat het gaat worden. Ik hoop dat je veel bruikbaar advies zult krijgen.
  Groetjes van Ester

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hmm jah hoor ik heb er een en ik vind het een geweldig ding, zoveel boeken als je bv op vakantie mee kunt nemen :-) heeerlijk .Het leest gewoon heel gemakkelijk en ik mis tijdens het lezen het papier echt niet , wel is het zo dta ik heel veel boeken van mn ouders krijg en dus nog wel papier ernaast lees.Maar ja op een e reader kun je zoveel meer boeken bewaren ook dan irl in je boekenkast in de kamer ;-) en ze worden ook al niet stoffig, nee ik ben een absolute fan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb al vanaf mijn verjaardag, eind december, een e-book on huis. Tot nog toe heb ik er niets meegedaan omdat ik simpelweg nog niet weet hoe het werkt en ja als ik dan een boekwinkel inloop koop ik weer een stapel boeken die dan eerst gelezen moeten worden. Ik houd gewoon je reacties in de gaten, wie kan ik er ook mijn voordeel mee doen.

  Groet, Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoewel ik de voordelen er van in zie, blijf ik toch bij de echte boeken. Om alle redenen die jij opsomt.
  Maar goed, ik was ook zo iemand die zei: 'Ik stap nooit over op dvd's, geef mij maar gewoon de videobanden!'
  Inmiddels heb ik een videotheek aan dvd's in huis.
  Dus ik zeg maar zo: gewoon doen als je het wilt!
  De boeken die je al hebt zullen niet verdwijnen en ze zullen het je ook niet kwalijk nemen. Misschien is het niet het één of het ander, maar kun je in dit geval gewoon van twee walletjes eten! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen idee eigenlijk; het schijnt te lezen als een boek...maar het is simpelweg geen boek, dus...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb sinds juni een E-Reader (de Pocket Reader van Sony) en ik kan het iedereen aanrader. Ik reis veel met de trein, ben vaak onderweg en nu hoef ik geen boek meer mee te slepen. Ook op vakantie gaan - met caravan - kan opeens een stuk lichter. Voor 3 weken nam ik minstens 12 boeken mee (omdat je van te voren ook niet weet waar je zin in hebt). Nu neem ik de Reader mee en kun je via internet en je eigen laptop ook nog even een boek aanschaffen, gewoon via bol, Bruna, ebook.nl, enz. Wat een uitvinding!
  Natuurlijk blijf ik thuis de papieren boeken lezen. Ebooks zijn ook niet spotgoedkoop en papier is toch wat 'echter'. Maar digitaal lezen doet er niets aan af, mits je maar een E-ink-scherm hebt. Je moet in ieder geval een E-Reader niet zien als een vervanging van het papieren boek, maar als een verrijking. Je gaat het er naast gebruiken. En daar kun je veel plezier aan hebben!

  BeantwoordenVerwijderen