20 september 2010

Vergelijkend warenonderzoek

Een tijdje geleden heb ik uitgebreid geblogd over cupcakes. Maar natuurlijk kun je je pas echt een oordeel vormen na gedegen veldwerk. Tijd voor vergelijkend warenonderzoek dus.

Sinds een paar weken verkoopt de Bijenkorf Lily's cupcakes. Groot was echter mijn teleurstelling toen ik na het betalen van 9 euro een doosje in mijn handen kreeg met vier minuscule cakejes. Zoiets kun je ook niet op een gebaksbordje aan je gasten serveren. Je moet er minstens een stuk of tien hebben om een bordje te kunnen vullen. De smaak was bovendien niet heel bijzonder, maar ook dat kan te maken hebben met het kleine formaat. Je stopt 'm zo in je holle kies en is dus weinig bevredigend. Zeker voor dat geld (2,25 euro per stuk).


Mijn eerste indruk van Lily was dus niet zo enthousiast. Des te groter de verrassing toen ik afgelopen zaterdag bij Dudok een sparkling vanilla cupcake bestelde en ik een aanzienlijk groter cakeje kreeg voorgeschoteld. Ik moet zeggen dat zo'n flinke jongen al meteen een goede indruk wekt. Maar dan de smaak! Ik zeg het niet snel, maar dit was een ware smaaksensate! De zoete, dikke topping die doet denken aan de centimeters dikke icing op de Harrod's taarten die we vroeger met kerst bij mijn oma aten (helaas verkoopt Harrod's ze niet meer...), gecombineerd met het stevige deeg van het cakeje zelf... heerlijk! Gewoon perfect, niks meer aan doen. Echt elke hap is 'pure bliss', daar kan niks tegenop. En dat voor slechts een paar dubbeltjes meer dan de mini's van de Bijenkorf. Naast Dudok kun je ook alle Dudok taarten en cupcakes kopen om mee naar huis te nemen, dus je kunt er ook op je gemak thuis van genieten. En en mag natuurlijk ook.

Na zo'n succes maakt een volgend exemplaar natuurlijk weinig kans, maar ach, voor de wetenschap offerde ik me op en besloot ook Alice's cupcakes aan een test te onderwerpen. Sinds kort heeft de amerikaanse Alice in Cakeland een winkel aan de Van Oldenbarneveldstraat. Tijd voor een bezoekje.


Een jurk van cupcakes in de etalage, knalroze muren en vitrines met verschillende smaken cupcakes. Size does matter, dus daar zullen we het maar als eerste over hebben. Ze zijn niet enorm groot, maar gelukkig wel wat groter dan de Lily's van de Bijenkorf. Toch ook niet erg leuk te presenteren op een normaal gebaksbordje. Misschien dat je daarom overal die speciale cupcake standaards ziet?


's Avonds bij de thee volgde de smaaktest. We hadden een cupcake met witte chocolade topping. Wat direct al opviel, was dat de topping meer de vorm had van een toefje dan van een cakeje bedekkende laag glazuur. Ook de textuur was anders; een beetje korrelig, alsof je de suikerkorreltjes nog kon proeven. De cake was wat luchtiger dan die van Lily's. Best lekker, maar het deed me te erg denken aan een muffin. Ik vond juist de combinatie van de zware, compacte cake met zoete icing zo lekker. Bij Alice was er van alles minder; minder cake, minder topping, minder voldoening.


Echt, hij was zeker niet vies en natuurlijk ligt het ook aan de smaak die je kiest. Er zijn ook vast mensen die de voorkeur geven aan zo'n kleinere, lichtere variant. Maar voor mij zijn de onderzoeksresultaten duidelijk en komt de sparkling vanilla cupcake van Lily's als beste uit de bus!2 opmerkingen:

  1. Eigenlijk kun je deze twee niet met elkaar vergelijken aangezien Lily's zichzelf Amerikaans noemt, maar dat overduidelijk niet is. Alice in Cakeland is daarentegen wel Amerikaans en iedere dag vers gebakken, liever vers dan eentje die al dagen in de vriezer zit.
    Toen Lily's er voor het eerst waren heb ik ze meteen bij de Dudok gehaald en ze waren overheerlijk, na een tijdje was het echter muh.. Alice heeft me nog niet teleurgesteld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem, ik verdenk je ervan dat je Alice zelf bent haha, want ik heb ze ook geproefd, zowel van Lily's als van Alice and I have to say.. Lily's was zeker lekkerder! Bij Alice in Cakeland zijn ze misschien vers, maar de smaak is alsof je zelf met een vriendin in de keuken hebt staan knutselen. Korrelige topping, nat cakeje. Nee geef mij maar Lily's.

    BeantwoordenVerwijderen