07 september 2010

Rosamunde Pilcher

Vandaag is wat mij betreft de eerste echte herfstdag. De regen klettert tegen de ramen, het is koud genoeg voor laarzen met sokken in plaats van blote voeten in ballerina's, en zelfs de Barbour kon vanmorgen weer aan. Ik kan mijn geluk niet op! Heerlijk ook om tegen elkaar te zeggen: "Wat een weer he?" Niet mopperend, maar heimelijk genietend en uitkijkend naar de gezellige avonden. Gordijnen dicht, kaarsje aan, grote pot thee op tafel en de druipende jassen aan de kapstok. Katten die zich nog eens lekker oprollen op de poef en de hond die nat van zijn wandeling tevreden in zijn mand ploft.


En wat is er dan beter leesvoer dan Rosamunde Pilcher? Vooral September is nu hét boek bij uitstek. Voor degenen die nog geen kennis hebben gemaakt met Rosamunde Pilcher: zij is een geweldige schrijfster die als geen ander de sfeer van het engelse platteland weet neer te zetten. Oude engelse landhuizen met versleten kleden, een grote keuken met Aga, geurend naar boenwas, natte honden en verse scones, kaplaarzen in de hal, whiskey bij de openhaard, bals en jachtpartijen... dat is Pilcher ten voeten uit. De meer 'zomerse' verhalen spelen vaak in Cornwall, met witte cottages, picknicks aan het strand, pittoreske haventjes en lange wandelingen met de hond. 


Echt, als je nog nooit een boek van Rosamunde Pilcher hebt gelezen, heb je iets gemist! September is mijn alltime favorite, maar De schelpenzoekers is ook erg mooi. Wel meer een boek om 's zomers te lezen. Midwinter, haar laatste boek, is wel weer geweldig voor in de winter. De thuisreis is ook een enorme pil, dus ook prima leesvoer. Verder ben ik weg van Wild Mountain Thyme, Empty House en End of the Summer. Ik heb ze in het engels, dus ik weet niet wat de nederlandse titels zijn. Vroeger waren alleen September en De schelpenzoekers vertaald, dus ik heb in de loop der jaren de originele boeken bij elkaar gezocht. Inmiddels zijn ze allemaal in het nederlands te koop en is Pilcher ook hier een populaire schrijfster.


Helaas is ze inmiddels aardig op leeftijd en is Midwinter naar eigen zeggen waarschijnlijk het laatste boek dat ze uitgegeven heeft. Haar zoon Robin heeft inmiddels ook een aantal titels op zijn naam staan, maar ik durf ze niet goed te proberen uit angst dat een man toch niet echt diezelfde sfeer weet te beschrijven, zelfs al heeft hij de Pilcher genen.

Op de duitse tv zijn af en toe verfilmingen te zien van de kortere Pilcher verhalen. Leuk, maar natuurlijk allemaal in het duits. Dat verziekt voor mij toch die typisch engelse sfeer die de verhalen zo leuk maakt. Maar een paar maanden geleden ontdekte ik bij Blokker ineens een dubbel dvd van De thuisreis (Coming home)! Hij kostte maar een tientje ofzo, dus ik was helemaal in de gloria. Natuurlijk kun je nooit in een film stoppen wat je in een dik boek kunt lezen, maar toch is het best een goede verfilming. Afgelopen weekend zag ik bij FreeRecordShop de dubbel dvd Nancherrow liggen, een vervolg op De thuisreis. Plus 'Midzomer', een titel die ik niet direct herkende, maar die waarschijnlijk gebaseerd is op één van de korte verhalen uit The blue bedroom of Flowers in the rain. Heb ze nog niet bekeken, maar ik kijk er nu al naar uit!  

2 opmerkingen:

  1. Pilcher ken ik niet, mijn voorkeur gaat uit naar een ander genre boeken. Maar ik begrijp wat je bedoelt als je schrijft dat het de eerste echte herfstdag is. Ik heb ook al "opgerold" met een boek in de stoel gezeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I love Rosamund Pilcher's books too. I always think that they are quite comforting. I loved the photos on this post.

    Tracey

    BeantwoordenVerwijderen