11 augustus 2011

Eeuwig leven op aarde

Gisteravond zat ik een beetje te zappen en kwam toevallig langs een actualiteitenprogramma (weet niet welke). Daarin ging het over het ouder worden. Er kwam een man aan het woord die dagelijks een enorme hoeveelheid pillen slikt en aan fitnessapparaten hangt om ervoor te zorgen dat hij niet ziek wordt, maar gezond en fit blijft. Blijkbaar kijkt hij niet goed in de spiegel, want ondanks zijn flinke spierballen had hij toch echt een oude kop. Toch was hij zeer optimistisch en verklaarde zonder blikken of blozen dat hij verwachtte zo'n 500 jaar te worden.

Gewoon een zool, denk je dan. Maar toen kwam futuroloog Paul Ostendorf aan het woord. Mijn vader heeft veel met hem samengewerkt en was altijd nogal over hem te spreken, dus mijn aandacht was gewekt. Je moet weten dat dit een enorm intelligente man is, die ontzettend veel leest om zo op de hoogte te blijven van alle (technische) trends en ontwikkelingen. Maar wat hij vervolgens zei, daar zakte m'n mond letterlijk van open. Volgens hem zullen de wetenschap en de techniek de komende decennia zodanig ontwikkelen dat we straks niet meer oud hoeven worden. Sterker nog, dat we niet meer dood gaan. In een ander interview zei hij het volgende:

"Ik zie dat het heelal bezig is een God te maken. We evolueren. Eerst zullen we van Homo Sapiens verworden tot Homo Geneticus Manipulaticus. Maar we zullen verder gaan tot we alles weten. Tot we omnipresent zijn, omniscient en omnipotent. We zullen het eeuwige leven hebben. We zullen God zijn." 

In het programma gisteravond vertelde hij over zijn gesprekken met christenen die bezwaar hebben tegen het opheffen van de dood. "Ik vroeg ze dan: "Waarom wil je dan dood?" en dan zeiden ze dat ze daarna naar de hemel kunnen. Dus dan zei ik: "Maar of je nou eeuwig daar leeft of hier... dan kun je beter eeuwig hier leven, want dan hoef je niet dood.""

Met andere woorden, we maken onze eigen hemel op aarde. Denken we. Want zelfs als het mogelijk zou zijn eeuwig op aarde door te leven, dan is dit niet te vergelijken met de eeuwigheid in de hemel. Wat deze slimme mensen namelijk over het hoofd zien, is dat de zonde aanwezig blijft. Oftewel, alle pijn, al het verdriet en onrecht blijven gewoon op aarde aanwezig. Alleen dan zou je er lekker voor altijd van mogen genieten. Een blij vooruitzicht dat ons streelt.

Wat we eigenlijk zeggen is dat we sterker zijn dan de dood. De dood die in de bijbel de straf en het gevolg van de zonde genoemd wordt. Jezus stierf in onze plaats om die straf te dragen en zo de weg tot God vrij te maken. Dankzij Hem kunnen we met God worden verzoend en mogen we straks voor eeuwig bij Hem zijn. In de hemel is geen verdriet of pijn meer. Daar is Gods liefde en Zijn vrede die alle begrip te boven gaat.

Maar Paul Ostendorf, en met hem anderen, heeft Jezus niet nodig. Voor hen is er geen enkele reden om te geloven. Ze hebben een prima leven zo zonder God en om in de hemel te komen hebben ze niets anders nodig dan hun verstand. Zij hebben geen God nodig. Zij denken zelf god te zijn.

Als je een beetje de bijbel kent, dan komt dit je bekend voor. Al in Genesis is dit het hartsverlangen van satan, waarmee hij de mensen verleidt; worden als God. Alwetend, almachtig en heersend over leven en dood. Blijkbaar is er in al die jaren nog weinig veranderd.
4 opmerkingen:

 1. Daar kan ik maar 1 ding op zeggen zuster:
  Amen!
  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel! Heerlijk om zo'n reactie te krijgen!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. graag gedaan!
  En wat leuk dat je mij nu ook volgt!
  Welkom.
  Fijne week!
  Liefs marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mensen zijn er niet alleen slimmer op geworden, ook een stuk arroganter! Het is maar goed dat God meer geduld en liefde heeft dan ik... zulke uitspraken maken je zooo boos! Vreselijk als het sterven van Jezus en het overwinnen van de dood zo "onnodig" wordt met zulke uitspraken! ZUS xx

  BeantwoordenVerwijderen