28 mei 2010

Real women have curves

Ik heb al een aantal keer iets heb geschreven over diëten en afvallen. Daar hou ik mee op. Ja, ik heb een eetstoornis en ja, ik ben geobsedeerd door lijnen, (vr)eten en diëten. Maar dat is juist de reden dat ik er niet meer mee bezig wil zijn. Genoeg is genoeg. Het lijkt wel of we als westerse samenleving steeds gekker worden. We creeëren een schoonheidsideaal waar geen normale volwassen vrouw aan kan voldoen en vinden het dan gek dat meisjes van 12 al een eetstoornis ontwikkelen.


Uit de geweldige campange van Dove: échte vrouwen!

Daarom begin ik een tegenoffensief! Laten we als vrouwen ons lichaam accepteren en trots zijn op onze rondingen! Dus niet de boel verwaarlozen en je uit frustratie volvreten met junkfood, maar goed voor jezelf zorgen en je lichaam geven wat het nodig heeft. Weg met de crashdiëten en het kaloriën tellen! Weg met die weegschaal die 's morgens al bepaalt of je dag goed of slecht is, afhankelijk van het gewicht dat hij aanwijst. Het wordt tijd dat we weer een gezonde relatie krijgen met voedsel én met ons lichaam. Want dames, we mogen er zijn!

Om te laten zien hoe mooi rondingen kunnen zijn, plaats ik hieronder wat foto's van plus size models, onder wie Whitney Thompson, winnares van seizoen 10 van America's Next Top Model.


Plus size model Crystal Renn
Geef nou toe, Whitney (rechts) ziet er toch veel sexier uit dan haar collega links?

Marilyn Monroe, die toch gezien wordt als hét sexsymbool van de jaren 60, was ook een vrouw met 'curves'. En daar schaamde ze zich niet voor. Maar met haar maat 44 zou ze in onze tijd waarschijnlijk als mollig worden bestempeld. Zo zie je hoe relatief onze perceptie eigenlijk is van wat mooi en acceptabel is.


Dat blijkt helemaal als je een eindje terug gaat in de tijd. Op de schilderijen van Rubens en Renoir bijvoorbeeld, zie je dat we vroeger liever wat meer vlees zagen bij een vrouw. Mooie rondingen en op en top vrouw.


Schilderij van Rubens

Schilderij van Renoir

Ik wil niet zeggen dat slanke dames geen echte vrouwen zijn. Natuurlijk niet. Maar ik denk wel dat we zo af en toe het zicht kwijt zijn op wat een normaal gewicht is. De modeindustrie levert hier een grote bijdrage aan door graatmagere modellen de catwalk op te sturen. Bijna niemand vindt die meisjes met anorexia-figuurtjes mooi, maar toch verschuift zo langzaamaan het ideaalbeeld naar steeds dunner en lichter. En heb je een normaal gewicht met misschien wat volle borsten of stevige heupen, dan krijg je in de media het duidelijke signaal dat je te zwaar bent en nodig op dieet moet.

Ik zeg: we stoppen ermee! Ik ga hier niet meer in mee. Geen diëten meer, niet meer mezelf constant afkraken als ik in de spiegel kijk, geen haat-liefde verhouding met voedsel dat bedoeld is om van te genieten. Mijn lichaam is gezond en daar ben ik dankbaar voor. Ik ga er goed voor zorgen om het gezond te houden. Ik ben een vrouw en ja, dat kun je zien. So what?!  

3 opmerkingen:

 1. You go girl!
  Ik ben zelf een wat voller iemand en natuurlijk maak ik mij daar ook wel eens druk om.
  Wanneer het meest?
  Als ik mijzelf vergelijk met anderen en mij druk maak om wat anderen vinden. Het 'gras van de buren'-idee.
  En dan is toch niets goed genoeg? Daar kun je nogal in doorslaan.
  Liever krullen dan stijl haar, liever een andere haarkleur, liever iets langer of juist iets kleiner.
  De grap is dat wij naar onszelf ontzettend kritisch zijn maar naar anderen in onze omgeving waar wij om geven zijn we vaak veel milder. Waarom? Omdat het om die persoon in het geheel gaat, niet om details aan het lichaam, want die zijn onderdeel van het mens dat je bewondert!
  Die details zoeken we zelf uit en leggen we onder een vergrootglas, vind je het gek dat je daar steeds meer moeite mee krijgt als je er elke dag op let!
  Het punt is ook: eten is lekker. Ik kan daar ontzettend van genieten! En dan niet eens van zo vet mogelijk of met bergen suiker, maar gewoon om de smaak.
  Eten is een basisbehoefte en er is zoveel lekkers, daar mogen we van genieten.
  Want wat heb je aan een uitgemergeld lijf aan het eind van je leven?
  Je gaat (soms eerder) dood en er blijft sowieso vrij weinig van over.
  Daarom koester ik sinds een tijdje de (misschien wat lugubere) gedachte: 'Ach, als ik dood ben, vliegen de kilo's er vanzelf af!'
  Gezondheid is belangrijk en genieten van het leven ook.
  Ik steun je volledig in je tegenoffensief!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal gelijk! Je bent al een heel eind op weg. Good for you, nog even en je bent verlost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel goed zus, hier kan ik me helemaal in vinden! Ik sluit me helemaal aan bij het stukje van "Lovely notes". En als je je een tijd wat minder goed hebt gevoeld, besef je pas hoeveel belangrijker het is om je gezond te voelen dan om slank te zijn. We hebben toch van veel te dichtbij meegemaakt dat er belangrijker dingen zijn dan slank zijn? We zijn gezond, hebben alles wat we nodig hebben... laten we ervan genieten!!
  Kus van Zus

  BeantwoordenVerwijderen