07 september 2011

Wie is Guusje?

Voor wie mijn berichtje van gisteren heeft gelezen, ik heb iets recht te zetten. Mijn zus bleek een compleet andere uitleg van het gezegde "'t Is Guusje" te hebben en wat het nog erger maakt, ze had nog bewijs ook. Zo blijkt het niet een familiegezegde te zijn zoals ik dacht, maar bekende 'jutterstaal'. Ook is het niet "' t Is Guusje", maar "'t Is guusjen". Inderdaad, zonder hoofdletter. Guusje blijkt dan ook helemaal geen meisje te zijn.

Dit is wat de Stichting (!) Guusjen erover zegt op haar website:

Wat is guusjen?

Guusjen een doordringende en fascinerende roep: 'Guusjen, het is guusjen'. Als een lopend vuurtje ging het door het dorp, of het nu dag was of nacht. Guusjen betekende: er is een schip in nood, we moeten er heen (dat verklaart dan wel weer het waarschuwende gebonk op de deuren door onze Guus!), want er valt misschien wel een kostbare lading te bergen; er valt misschien wat te verdienen. Guusjen was jagen. Of er mensen in nood waren, dat zag je ter plekke wel. Gedreven door armoede voer alles wat maar varen kon uit om een graantje mee te pikken. Levensgevaarlijke toestanden, met bijna zinkende bootjes.

Je begrijpt, ik ben zwaar teleurgesteld. Ik maar al die jaren denken dat we een uniek familiegezegde met een bijzonder verhaal hebben, blijkt er helemaal niks van te kloppen. Ik zou durven wedden dat ik het verhaal altijd anders van mijn moeder heb gehoord, maar mijn zus houdt vol dat zij wel altijd heeft geweten hoe het zat en dat ik het dus wel zelf verzonnen moet hebben.

Er blijkt trouwens wel een boek te zijn met als titel ''t Is Guusjen' (toch weer met die hoofdletter! waarom?), maar ik geloof niet dat het iets te maken heeft met het meisje Guus.


Hoe dan ook... ook vandaag zeg ik: "'t Is Guusje! Met of zonder 'n'!"1 opmerking:

  1. Hahaha... zo zie je, altijd goed om te luisteren naar mij: je grote zus heeft altijd gelijk :-))

    BeantwoordenVerwijderen