06 februari 2011

Online bookshelves

Een tijdje geleden heb ik op deze blog gevraagd of er iemand is die een programma of website kent waarmee je online je boeken kunt bijhouden. Omdat ik op de website die ik aan het maken ben ook een link wil zetten naar mijn boekenverzameling, ben ik weer eens gaan zoeken of er nou niet een simpele website is waar ik m'n boeken op kwijt kan.


En jawel! Eerst vond ik www.librarything.com; een gratis netwerk van boekenliefhebbers waarop je al je boeken kunt invoeren door middel van een zoekfunctie. Je tikt de naam van de auteur of de titel van het boek in, en er wordt gezocht of het boek of de auteur in de database van Amazon.com voorkomt. Het lastige is wel dat Amazon natuurlijk een engelstalige webshop is, dus je moet wel de originele titels van je boeken weten. Nederlandse boeken staan er meestal sowieso niet op, dus die moet je handmatig invoeren. Ik was gisteren lekker bezig, toen ik opeens de melding kreeg dat ik aan m'n limiet van 200 titels zat. Wil je meer dan 200 boeken invoeren, dan moet je 10 dollar per jaar betalen voor een lidmaatschap. Helemaal niet zo veel natuurlijk, maar ik was toch benieuwd of er niet ergens een gratis site was. En bingo! Ik kwam terecht bij www.goodreads.com. Deze site werkt ongeveer hetzelfde als Librarything, maar met als grote verschil dat er geen limiet zit aan het aantal boeken dat je (gratis) kunt invoeren. Ook heeft Goodreads drie keer zoveel gebruikers en blijken er ook best veel Nederlandse titels al te zijn toegevoegd door Nederlandse gebruikers. Dat scheelt weer tijd.Dus ik heb me maar aangemeld en ja, (bijna) al m'n boeken opnieuw ingevoerd en gelabeld. Maar het resultaat mag er zijn! Niet alleen weet ik nu precies wat ik in mijn kast heb staan, ook familie en vrienden kunnen zien welke boeken ik wel en niet heb. Aan de hand van mijn bescheiden wishlist kan iedereen zien met welke boeken ze me een groot plezier zouden doen, dus kadootjes ruilen omdat 'Debby haast alles al heeft' is er niet meer bij straks!


Voordelen van websites als Librarything en Goodreads is ook dat je recensies van andere lezers kunt bekijken, je kunt aansluiten bij groepen met dezelfde smaak en je met andere lezers in contact kunt komen. Lang leve de social media!


1 opmerking: