23 september 2013

Oudejaarsavond

Over een uur word ik 38 jaar. Nu is het dus een soort oudejaarsavond voor me. Een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Zonder in details te treden, kan ik stellen dat het niet zo'n gemakkelijk jaar is geweest. Een nieuwe baan die me bloed, zweet en tranen heeft gekost. Nou ja, in elk geval die laatste twee. Ik heb m'n stinkende best gedaan en hard gewerkt. En als ik kijk naar de dingen die ik heb gedaan, dan ben ik tevreden. Natuurlijk kan het altijd beter en is er altijd ruimte voor verbetering. Maar ik heb alles gegeven en ik ben blij met de resultaten. Ik heb volgehouden, ook toen het zo moeilijk was. En nu is het klaar en voorbij. Ik kan verder.

Sinds kort ben ik bezig met een coachingstraject. We zijn nog maar net begonnen, maar nu merk ik de effecten al. Ik had altijd een hekel aan mensen die het hadden over 'jezelf ontdekken' en 'dicht bij jezelf blijven'. Maar dat is precies wat ik nu aan het leren ben. Uitvinden wie je echt bent en wat er bij je past. En voor het eerst in mijn leven heb ik geweigerd toen iemand me vroeg te veranderen, om iemand te worden die ik niet ben. En niet wil zijn. Altijd dacht ik dat ik moest veranderen om goed genoeg te kunnen zijn; spontaner, extraverter, sportiever, assertiever... En ineens ben ik erachter gekomen dat ik gewoon ben wie ik ben. En dat niet op een soort berustende, fatalistische manier. Nee, ik WIL ook zijn wie ik ben. Ik ben okee zo. Natuurlijk ben ik niet volmaakt en zijn er kantjes aan mijn karakter die ik wil verbeteren. Maar meer haar op m'n tanden krijgen, meer op mijn strepen staan en mezelf meer profileren... nee, dat doe ik niet. Dat maakt me geen beter of mooier mens. Dat zachte in mijn karakter, dat wil ik niet kwijt. Misschien krijg ik daardoor niet altijd de credits die ik verdien en sta ik niet in de spotlights. Maar dat is prima. Ik heb die behoefte niet. Ik vind het belangrijker dat mensen me vertrouwen, van me op aan kunnen en weten dat ze bij me terecht kunnen. Ja, ik ben gevoelig en nee, dat wil ik niet veranderen. Het maakt me wie ik ben.

Dus wat mijn goede voornemens betreft; het komende jaar hoop ik meer te ontdekken over wie ik ben en hoe ik mijn sterke kanten kan benadrukken en verder ontwikkelen. Genieten van al het mooie dat me gegeven is, dankbaar zijn. En hopelijk vind ik een plek waar ik mijn kwaliteiten kan inzetten en waar ik gewaardeerd word. Gewoon zoals ik ben en niet om wie ik zou kunnen worden. Maar voor nu is het goed zo. Ik mag aan een nieuw jaar beginnen. Een frisse start, in meerdere opzichten. Dus ik ga morgen een grote bos bloemen voor mezelf kopen op de markt. Gefeliciteerd Deb, en een gelukkig nieuwjaar!
3 opmerkingen:

  1. Het was een moeilijk jaar en je hebt het afgemaakt: nu is het tijd voor leuke dingen! Ik ben trots op je!!!! Kus van Zus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alsnog van harte muis. Zo te lezen ben je op de goede weg!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd met je verjaardag en ik wens je een heel goed, gezond en gezellig jaar toe met hopelijk veel blogs! Iedere keer verheug ik me om een nieuwe blog te lezen, ze zijn echt een inspiratiebron voor mij en laten mij op een positieve manier kijken naar alles om me heen..bedankt daarvoor en een hele fijne verjaardag!!

    BeantwoordenVerwijderen