27 september 2013

Koekiemonster

Sinds kort ben ik aan het bakken. Niet koken let wel, maar bakken. Kookprogramma's vind ik weinig aan en ik kom zelden in de verleiding om het recept thuis ook te gaan maken. Maar met bakken is het een heel ander verhaal. Het begon met 'Heel Holland bakt'. Daarbij liep het water me in de mond. Ik geef toe dat de inrichting van de tent, die het decor vormt voor al het kneden en mixen, enorm bijdraagt aan het plezier. De pasteltinten, de vlaggetjes en vooral ook de licht blauwe en turquoise mixers van Kitchen Aid... geweldig! En aangezien ik gek ben op koekjes, cake en alle andere zoetigheden, werd 'Heel Holland bakt'  al snel mijn favoriete programma.


 Helaas is het inmiddels afgelopen, maar gelukkig heb ik ook de Engelse variant ontdekt, die zelfs nog veel leuker is! Bij 'The Great British Bakeoff' vertellen ze tussendoor iets over de geschiedenis van allerlei lekkernijen. Je ziet stukjes van het prachtige Engeland en van de even prachtige Paul Hollywood, een van de juryleden. Ik hou niet van mannen met baarden of snorren, maar voor onze Paul maak ik een uitzondering. Die ogen maken namelijk heel veel goed. Dus al met al een zeer smakelijk programma.

Van huis uit heb ik weinig bak-kennis meegekregen. Sterker nog, lange tijd heb ik gedacht dat de enige manier om een appeltaart of boterkoek te bakken was met een pak van Baukje. Zelf een taart maken door bloem, boter, eieren en suiker te mixen, leek een onbereikbaar iets dat slechts voor weinigen was weggelegd. Of in elk geval niet voor mij. Je begrijpt mijn verrukking toen ik voor het eerst een eigen baksel uit de oven haalde en deze nog goed te eten bleek ook!


Daarna ging ik los. Ik kocht een paar bakboeken met de heerlijkste recepten en werd helemaal enthousiast. Nu alleen nog de ingredienten. Want dingen als bloem, bakpoeder en vanillesuiker had ik natuurlijk niet in de kast staan. Om nog maar te zwijgen van mysterieuze producten als zuiveringszout (baking soda), piment en gecondenseerde melk. Ik heb me rot gezocht. Maar inmiddels heb ik alle basisbenodigdheden in huis, inclusief 6 soorten suiker (kristalsuiker, witte basterdsuiker, licht bruine basterdsuiker, donker bruine basterdsuiker, poedersuiker en ruwe rietsuiker) en allerlei spul om taart mee te versieren. Want dat is ook zo leuk; ook op shoppinggebied gaat er een wereld voor me open. Al die soorten bakvormen, uitsteekvormpjes, gekleurde fondant en marsepein, sprinkles, papieren cupcakebakjes, spatels en deegrollers! Helemaal leuk. Wat basisgereedschap heb je wel nodig natuurlijk, maar verder probeer ik me in te houden (wat maar ten dele lukt). Eerst die taarten maar eens goed krijgen, dan kijken we verder naar de versiering. Dat het spul te eten is, is toch het belangrijkst, nietwaar?Tot nu toe heb ik een dadelcake gemaakt, een banoffi taart, pindakaaskoekjes, haverkoekjes, een appelkruimeltaart en reuze haverrozijnenkoekjes. Ondanks dat de eerste koekjes wat slap waren en bleven (wat ze des te lekkerder maakte!), vallen de resultaten me reuze mee. Nadeel daarvan is natuurlijk wel dat je er wel erg lang plezier van hebt. Op de heupen wel te verstaan. Dus ik denk dat ik me ga beperken tot bakken in het weekend, anders groei ik dicht.

1 opmerking:

  1. Dat dit maar uit mag groeien tot een hobby waar we nog lang van kunnen meegenieten ;-)
    Kus van Zus

    BeantwoordenVerwijderen