13 november 2011

God Jul!

Om alvast een beetje in de stemming te komen, ga ik komende weken de Scandinavische kerstmarkten in Rotterdam af. Dit weekend de Noorse, volgende week de Zweedse en tot slot de week daarop de Finse.
Al deze kerstmarkten worden georganiseerd door kerken. Ze zijn niet erg groot, maar door het kneuterige toch wel heel gezellig. De Zweedse heb ik vorig jaar bezocht, maar de Noorse en Finse zijn nieuw voor mij.


De Noorse kerk aan de Westzeedijk had ik natuurlijk weleens zien liggen, maar ik was er nog nooit binnen geweest. Hoewel de beloofde zon zich in Rotterdam nog niet heeft laten zien vandaag, ben ik lopend richting het park gegaan. Met koude wangen en verkleumde handen kwam ik bij het mooie kerkje aan. Tot mijn verbazing stond er een flinke rij voor de ingang en moesten we wachten tot er weer wat mensen naar buiten kwamen voor er weer iemand naar binnen mocht. Gelukkig ging het redelijk vlot. Achter mij in de rij stond een echtpaar dat al vele malen naar Noorwegen, Denemarken en Zweden was geweest en daar graag over vertelde. Zelf ben ik er nog nooit geweest, ondanks dat ze hoog op mijn lijst staan en door de enthousiaste verhalen zou ik echt zo mijn koffers pakken! Maar voor nu moet ik het doen met een kerstmarkt. Ook leuk.


 Zoals te verwachten was, was het binnen in de kerk stampvol. Bij de kraampjes was het dringen geblazen, vooral de Noorse truien trokken veel bekijks. Ze waren echt mooi, maar wel heel kriebelig en bovendien stevig geprijsd; de trui die ik bekeek was 235 euro. Toch maar niet. De kerstdecoraties waren niet echt mijn smaak (te hoog frobelgehalte), dus die kraam kon ik ook snel voorbij. De Noorse etenswaren zagen er lekker uit, maar het leek me niet zo slim om chocola en koekjes in huis te halen nu ik gezond probeer te eten.

Wie op zoek is naar een origineel kerstkado zou op de kerstmarkt zeker slagen. Het schijnt een nieuwe rage te zijn in Noorwegen; unieke oorbellen van... elandkeutels! Ja, je leest het goed. Er stond een schaal met gedroogde keutels, waar je zelf 2 exemplaren van mocht uitzoeken om aan oorbellen te hangen. Voila! Je eigen unieke keutelbellen!

 Ik geloof niet dat de Noorse kerst mijn ding is. Volgende week maar eens kijken of de Zweedse Jul beter bij me past. Gezien mijn Ikea-liefde zou je het wel denken...1 opmerking:

  1. Ik ben al een paar keer naar de Finse kerstmarkt geweest! De cadeautjes zijn erg leuk en echt fins, maar niet goedkoop. Het eten is typisch fins (we zijn een keer in finland op vakantie geweest) en wij gaan dus voornamelijk met fins eten naar huis! Vooral de gebakken vis en de finse zoete broodjes zijn heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen