Macarons

Ik had al wat kadootjes voor haar, maar echt af was het pas toen ik er een doosje macarons bij had gekocht.
Nou zijn macarons in Nederland nog niet zo bekend en dus niet zo populair als in bijvoorbeeld Parijs, maar de Bijenkorf en V&D verkopen ze. De Bijenkorf biedt maar twee of drie smaken, terwijl je bij V&D uit zo'n zes kleurtjes met de bijbehorende smaakjes kunt kiezen. Met Pasen had ik een zakje voor Audrey gekocht omdat ze weleens had laten vallen dat ze ze graag eens zou willen proeven. Op verschillende blogs had ze namelijk gelezen over de fameuze macarons van Ladurée, waarover zometeen meer. Na een hap was ze verkocht! Daar wilde ze meer van. Probleem was alleen dat we ze niet meer bij V&D konden vinden. Dus toen ik vrijdag in de stad liep besloot ik voor de zekerheid even te kijken of ze er toevallig weer waren. En jawel! Dus maar meteen een flink doosje laten vullen. Ze zijn niet echt goedkoop, maar ongeveer de prijs van bonbons.
Vergeleken de 'echte' macarons van Ladurée valt dat nog mee. Daar betaal je per zes stuks ongeveer 14 euro. Maar dan heb je ook wat! Zeggen ze.
Een macaron is frans voor een soort koekje van méringue. Pierre Desfontaines, kleinzoon van banketbakker Louis Ladurée, kwam in 1930 op het idee om twee zulke koekjes op elkaar te doen met daartussen een romige ganache. Inmiddels is de Ladurée macaron wereldberoemd. Er is een aantal vast smaken (Chocolate - Bitter Chocolate - Vanilla - Coffee - Rose - Pistachio - Raspberry - Blackcurrant Violet - Caramel with salted butter - Red Fruits - Orange Blossom - Liquorice - Lemon) en er zijn seizoensmaken (Coconut - Mint - Amande - Spice and soft fruits - Chesnuts - Praline - Lemon Cedrat - Bergamot - Jasmin mango). Elk seizoen wordt er daar weer een nieuwe smaak aan toegevoegd.
Kortom, een macaron van Ladurée is niet zomaar een klein koekje, maar een ervaring.

Hoe anders is het in Parijs. Daar schijn je nu op elke hoek van de straat macarons te kunnen kopen. Weleenswaar niet overal Laduree kwaliteit, maar toch... Zo verkoopt zelfs MacDonalds de kleurige heerlijkheden. Maar op wat hoger niveau schijnt er een hele strijd gaande te zijn tussen de genoemde Ladurée en een voormalige werknemer, Pierre Hermé, die voor zichzelf begonnen is. Er wordt zelfs beweerd dat de macarons van Hermé die van zijn leermeester overtreffen. Dit vraagt gewoon om een vergelijkend warenonderzoek, dus waar wachten we nog op?
Je weet er inmiddels meer van dan ik! Je hebt in ieder geval genoeg redenen gegeven om zo snel mogelijk tripjes naar Parijs en Londen te boeken om de verschillende macarons eens grondig te vergelijken :-)
BeantwoordenVerwijderenKus van Zus